Din salatele săptămânii

 

M-am gândit să împărtășesc din rețetele de salate pe care le prepar, deoarece cu doar câțiva ani în urmă conștientizam că e important să consumăm mai multe legume crude, dar nici nu mi-ar fi venit să consum zilnic fie salată verde, fie de roșii (cu castraveți), fie de varză (erau singurele pe care le știam pe atunci) și nici nu se găseau în sezon aceste legume de-a lungul întregului an. Am căutat pe internet rețete de salate și, culmea, găseam în special salate fie cu legume fierte, fie cu carne. Nici nu știu cum de găsesc acum atâtea variante de salate de preparat. Nu fac cine știe ce rețete exotice, dar fac salată cel mai rar la 2 zile, și nu prea fac 2 salate la rând identice. Se întâmplă pur și simplu pentru că în ultima vreme am descoperit ceva uimitor: pot să combin într-o salată aproape orice legume aș avea în bucătărie și în frigider. Și de fiecare dată ma bucur de cum am nimerit salata.
       

       Salata de varză de china cu varză românească
O jumătate de varză românească (mai mititică) se taie cât mai fin și se freacă bine cu sare. Se toacă o jumătate de varză de china și se adaugă în castron. Se amestecă bine; se adaugă 1-2 linguri oțet de mere și 3-4 linguri ulei de măsline; se amestecă din nou și apoi se adaugă ½ sau 1 legatură (în funcție de cât de mare este) de mărar tocat. Simplu, gata într-un sfert de oră!
       

       Salata de varză de china cu salată verde
Se spală frunzele de la 1-2 salate verzi; se taie în fâșiuțe subțiri. Se toacă jumătate de varză de china (rămasă de alaltăieri ) și se adaugă în castron. Se adaugă sarea, 1 lingură oțet de mere și câteva picături de zeamă de lămâie (pentru că am servit-o alături de pește) și 3 linguri ulei de măsline și se amestecă cu grijă ca să se mai taseze și să se mai facă loc în castron (al meu e deja prea plin). Se mai adaugă și 2 castraveți (sau cât de mulți permite timpul și răbdarea). Apoi se toacă feliuțe (precum s-ar felia o ridiche) cotoarele de la 2 brocoli. Și la final ½ legătură de mărar. Mmmm în această salată merg adăugate și 2-3 linguri amestec de semințe. E adevărat, mi-a luat peste o jumătate de oră sa o pregătesc, dar are deja 4 legume. Și cât de bună a fost? Ca să vă faceți o idee, la masa de seară, după mai multe luni de zile, aveam file de somon (am găsit congelat, pescuit, la un preț mai ok în Kaufland). Și când deja farfuriile cu somon ca și castronul cu salată se cam goliseră l-am întrebat pe soțul meu dacă ar mai fi vrut iar el mi-a răspuns „Da, mai mult decât somon, mi-ar fi plăcut să mai mănânc salată”
Spor la sălățit! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.